torstai 29. maaliskuuta 2012

Nälkäpeli / The Hunger Games

Suzanne Collinsin bestseller-kirjasarjaan perustuvan leffatrilogian ensimmäinen osa. Näin trailerin joskus jo pari kuukautta sitten ja vaikken olekaan kirjoja lukenut, omalla kohdallani Nälkäpeli oli tämän kevään odotetuin leffa. Viime sunnuntaina (25.3) kävin sitten katsastamassa elokuvan kaverin kanssa ja pitää todeta, että Nälkäpeli ei ehkä ollut niin eeppinen kö olin sen kuvitellut olevan.


Elokuvan alussa esiintyy runsaasti ns. levotonta kuvausta, eli kameramiehellä ei ole aikomustakaan yrittää pitää kameraa suorassa ja kuvata tasaisesti, vaan tämä juoksee/liikkuu nopeasti ja pyrkii saamaan jonkinlaista luonnonmukaisuutta kuvaan. Kuva näyttäisi siis samalta, jos katsoja itse liikkuisi nopeasti tai juoksisi. Levoton kuvaus saattaa hieman ärsyttää, mutta sillä pyritään luomaan omalla tavallaan pientä alkujännitystä. Kaikki ei ole katsojan nähtävillä eikä tämän anneta takertua turhiin yksityiskohtiin. Levoton kuvaus silti onneksi loppuu lyhyen ajan sisään ja kamera vaihtuu vakaampaan. Levotonta kuvausta ei oikeastaan esiinnykään enää loppuleffan aikana lainkaan, paitsi kohtauksissa, joissa kuvataan juoksua.

Visuaalisuuteen on Nälkäpelissä panostettu kivasti ja itse pidin erityisen paljon Capitolin asukkaiden vaatetuksesta, hiustyyleistä ja värimaailmasta. Koska leffa sijoittuu tulevaisuuteen, Capitolin arkkitehtuuri on varsin futuristista ja korkeamman teknologian aikaansaannosta. Jyrkkänä kontrastina muiden vyöhykkeiden olot vaikuttavat "landemaisilta" ja köyhiltä, eikä moderniudesta ole tietoakaan.
En ole itse lukenut kirjoja, mutta olen ihmisten kirjoitteluja lukiessani huomannut, että vaikka elokuvassa onkin paljon silmäkarkkia ja jotkut asiat vaikuttavat utopistisilta, niin rakennelmat kuin vaatetuskin, joitakin asioita on kuitenkin muuteltu ja kaikkien odotukset eivät olleet täyttyneet. Tästä ei kuitenkaan voida oikeastaan syyttää ketään, sillä elokuvien ohjaajalla ja käsikirjoittajalla on aina taiteellinen vapaus. Nälkäpelissä oli kuitenkin toteltu kirjojen kirjoittajaa monessa asiassa ja hänen toiveitaan oli kuunneltu hyvin pitkälle. Jotkut paatuneimmat fanit jaksavat muunmuassa valittaa siitä, miten Nälkäpeli-areenalla esiintyvä runsaudensarvi ei ole leffassa kultainen niin kuin se on kirjoissa. Sarjalle ominaiset mutantit oli myös kuviteltu toisenlaisiksi. On luonnollista, että ihmiset kuvittelevat kirjoja lukiessaan paikat ja ihmiset mieleisensä näköisiksi, mutta itseni mielestä on hieman ärsyttävää kuunnella jatkuvaa päivittelyä siitä, miten se ja se hahmo ei vastannut odotuksia ja miten kuvitteli sen ja sen hahmon ihan erilaiseksi. Älkää ihmiset sellaisista pikkuasioista masentuko, vaan nauttikaa elokuvasta.

Tunnelmaa osattiin leffassa pitää yllä ihan alusta asti. Itse päätapahtuma ei alkanut kuin vasta tunnin katselun jälkeen ja koko sen ajan osattiin katsojiin luoda jännitystä. Välillä tuli mietittyä, että kuinka paha se kisa nyt sitten voikaan olla, kun saa luksuskohtelua kolmen päivän ajan ennen sen alkua ja sai käyttää hienoja asuja ja syödä niin paljon kuin halusi - mutta todellisuus iski heti, kun televisiosta näytettiin kuvamateriaalia edellisistä kisoista ja yhdestä kilpailijasta hakkaamassa toisen kilpailijan naamaa murskaksi tiilellä. Myös eloonjäämistreenit loivat hieman makua kisan todellisesta julmuudesta.
Omalla kohdalla sydämeni pomppi jo melkein kurkkuun asti, kun tribuutit nostettiin kisa-areenalle ensimmäistä kertaa ja lähtölaskenta kävi viimeisillään.

Eräs seikka minua ärsytti, ja kyseinen seikka on vialla myös monessa muussa elokuvassa. Elokuvan trailerissa käytetään musiikkia, joka ei esiinny itse elokuvassa! Trailerin musiikki on mielestäni monella tapaa hyvin eeppinen, mutta sitä ei kuulla elokuvassa missään vaiheessa. MIKSI?!
Katnissin käyttämä salavihellys perustuu Arcade Firen kappaleeseen "Abraham's Daughter", ja kyseinen kappale kuullaan ensimmäisenä lopputeksteissä. Muutoin leffalla on alkuperäinen taustamusiikki (by James Newton Howard) eikä mihinkään väliin ole laitettu valmiita kappaleita.

Kuten aiemmin mainitsin, en ole itse lukenut Collinsin alkuperäisiä kirjoja, mutta olen suunnitellut ne jossain vaiheessa katsastavani. En ole lukutoukka, mutta Nälkäpeli kiinnostaa sen verran, että voisin uhrata kolmelle kirjalle aikaani. Kuvittelin tosiaan elokuvan olevan hieman kunnianhimoisempi, mutta Nälkäpeli taisi ottaa varman ja vakaan lähdön. Ensimmäisen näytösviikonloppunsa aikana elokuva keräsi 155 000 000 dollaria, eli kolmanneksi eniten mistään elokuvista. On myös arvioitu, että trilogiasta tulisi suurempi villitys kuin Twilightista. Trilogian seuraava osa, "Vihan liekit", tulee näillä näkymin ilmeisimmin teattereihin 22.11.2013, joten sitä odotellessa: olkoon onni puolellanne.


3 kommenttia:

  1. samaa mieltä että leffa ei ollu ihan yhtä eeppinen mitä trailerin perusteella odotti. ja muutenkin ihan erilainen kun aattelin (hyvällä tavalla). ajateltiin kaverin kanssa että jäädytään kuoliaiks sinne teatteriin mutta ei siinä sitte ollukkaan ku muutama kohta jossa tuli kylmät väreet.

    ja se että ihmiset valittaa niistä muutoksista ja poisjätetyistä asioista on tyhmää, eihän niitä leffoja koskaan edes yritetä tehdä täysin samanlaisiks kun kirjat vaan ne PERUSTUU kirjaan. omasta mielestä ihan hyväkin näin päin koska muuten leffan näkemisen jälkeen kyseisen kirjan lukeminen kävis tylsäks jos leffassa olis kaikki samat asiat.
    ja joitain lisäyksiä oli myös mistä tykkäsin, mm. Ruen kuoleman jälkeinen 'kapinointi' vyöhykkeellä 11 (en oo ihan varma oliko lisäys vai ei, en ainakaan muista lukeneeni sitä)

    tuota oon kans miettiny että miksei trailereiden musiikkia käytetä leffoissa! joka ikisen trailerin ja tv spotin musat oli ihan älyttömän hyviä, ja kaikki on niitä niin paljon kuunnellu että jotenki tuntuis sopivalta käyttää leffassaki. mutta Howardin score oli myös tosi hyvä, jopa ihan laillisesti ostin sen pari päivää sitten :D
    ja leffassa muuten oli (ainakin) yks valmis biisi. hypnotic brass ensemble - war, siinä kohdassa kun ceasar flickerman esittelee ittensä ennen tribuuttien haastatteluja.

    mutta niin, toivottavasti parantuu vähän kuvaus ja käyttäisivät vaikka edes deep shadowsia ekasta trailerista niin seuraavasta leffasta tulis vielä parempi ku tästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä etten siis ole ainoa, jonka mielestä leffa olisi voinut olla piirun verran eeppisempi :D

      Mm'm, nimenomaan PERUSTUU. Tällaisten leffojen ei yleensäkään pidä olla suoria kopioita alkuperäisistä teoksista, mutta toki samankaltaisuuksia pitää olla niin paljon, ettei luule ohjaajan olleen sienissä kuvausten aikana.

      Jos koskaan pääsisin tekemään omia leffojani niin kyllä prkl pitäisin huolen että trailerimusiikkeja käytettäisiin itse elokuvissakin >:T
      Haa, kiitos korjauksesta. Päivittelen sen jossain välissä tekstiin.

      Toivotaan tosiaan että seuraava elokuva ei ainakaan olisi mistään kohtaa latteampi kuin tämä ensimmäinen. Vielä on pitkä venaaminen edessä, mutta eiköhän kansa kestä :D

      Poista
  2. mistähän sais ne ihqut tulipuvut mitä siinä paraatissa katniss ja peeta käytti

    VastaaPoista